Obveščamo vas, da se je z današnjim dnem odprl prijavni rok za vpis na podiplomske študijske programe Fakultete za državne in evropske študije:

 

Magistrska študijska programa:

Javna uprava 2. stopnje in

Mednarodne in diplomatske študije 2. stopnje.

 

Doktorska študijska programa:

Javna uprava 3. stopnje in

Mednarodne in diplomatske študije 3. stopnje.

 

Za magistrska študijska programa ima fakulteta po 70 brezplačnih vpisnih  mest na rednem študiju.

 

Prijava na študijski program je mogoča preko eVŠ https://portal.evs.gov.si/prijava/. V primeru, da se vpisujete na koncesionirano (brezplačno) vpisno mesto, pri izbiri visokošolskih zavodov izberete "Javni visokošolski zavodi in koncesije", v primeru vpisa na vpisno mesto brez koncesije, pa izberete "Zasebni visokošolski zavodi".  Nadalje izberete razpis za vpis, npr.  "Razpis za vpis Nove univerze, Fakultete za državne in evropske študije za vpis v .."

 

V primeru vprašanj nas lahko pokličete na 04 260 18 50 ali nam pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Vljudno vabljeni!

SLOVENSKI NAROD

Ni važno, kaj drugi počnejo z nami, važno je, kaj Slovenci počnemo sami s sabo!

 

Vljudno vabljeni na Akademski forum, ki ga tokrat Nova univerza prireja skupaj s Katedralo svobode. Forum je namenjen razpravi o pomembnih vprašanjih slovenskega naroda, njegove matične države Slovenije, in ne nazadnje uvedbi ter izvajanju študijskih programov slovenoslovja Fakultete za slovenske in mednarodne študije. Letošnji dan državnosti je nenačrtovana, vendar dobrodošla simbolna priložnost.

Razpravo naj spodbudi nekaj spodaj navedenih točk:

• Slovensko nacionalno in socialno vprašanje v luči osamosvojitve in osvoboditve naroda.

• Vprašanje slovenskega narodnega značaja: hlapčevstvo in upor, enakost in zavist, sproščenost in zavrtost.

• Pobude za preoblikovanje slovenskega narodnega značaja: Ivan Cankar, Edvard Kardelj, OF, Edvard Kocbek, Dušan Pirjevec, Josip Vidmar.

• Slovenski narod kot ustavna kategorija - deklaracija, program, norma. • Slovenci v Evropi narodov danes: komu prisluhniti - populistom, suverenistom bruseljskim politikom, evroskeptikom, nacionalistom? Ali pa je važno le kaj Slovenci storimo zase, ne pa, kaj drugi storijo za nas?

• Kdo je subjekt samoodločbe v evropski zgodovini in danes? Narodi, ljudstva, nacije, etnije? Katalonci in Baski ali Španci? Škoti ali Britanci? Evropska unija narodov ali nacij?

• Zakaj je bila ustanovljena slovenska država? Je Republika Slovenija nacionalna država? Kako naj varuje narodno istovetnost, samobitnost, kulturo in jezik?

• Slovenija kot matična in edina država Slovencev in Slovenk za varovanje in razvoj civilizacijskih podlag naroda in njegovega nacionalnega interesa.

• In ne nazadnje: uvedba in izvedba ter javna veljava univerzitetnega študijskega programa slovenoslovja - edinega v Sloveniji in v svetu. Razpravo bosta odprla in spodbujala dr. Matej Avbelj kot nosilec Akademskega foruma in dr. Dimitrij Rupel v imenu Katedrale svobode.

Svoje sodelovanje v razpravi so že potrdili akademik dr. Janko Kos, dr. Ernest Petrič, dr. Peter Jambrek in ddr. Igor Grdina.

Vabljeni, da se nam pridružite v četrtek, 20. 6. 2019, ob 17. uri v avli Ivana Hribarja Nove univerze na Mestnem trgu 23 v Ljubljani.

Lep pozdrav,

Fakulteta za državne in evropske študije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danes zaznamujemo svetovni dan multiple skleroze, kronične avtoimunske bolezni, ki prizadene osrednji živčni sistem. Združenje multiple skleroze Slovenije s kampanjo #MojaNevidnaMS opozarja na nevidne simptome te bolezni, ki lahko bolniku in njegovim najbližjim čez noč povsem spremeni življenje. Kampanji, v kateri bolniki odkrito spregovorijo o tem, kar drugi ne vidijo, se je pridružila tudi priljubljena predavateljica na Evropski pravni fakulteti in Fakulteti za državne in evropske študije, doc. dr. Sara Ahlin Doljak.

SaraAhlinDoljak1

V ponedeljek, 20. 5. 2019, smo na Novi univerzi z veseljem gostili društvo Mladih Evropejcev.

Društvo Mladi Evropejci je v okviru mednarodnega Erasmus+ projekta iVote v Ljubljani privabilo mlade iz osmih držav Evropske unije in jim v sklopu različnih aktivnosti približalo delovanje Evropske unije. Mladi so tako na Novi univerzi poslušali predavanje doc. dr. Katarine Vatovec in se poučili o postopku volitev v Evropski parlament.

MladiEvropejci2

Spoštovani,

vljudno vas vabimo na dogodke v sklopu dogodkov Humanistične korespondence, ki bodo potekali od ponedeljka, 27. maja, do torka, 11. junija 2019.

Dogodki potekajo v sodelovanju med Inštitutom Nove revije, Forumom za humanistiko ter Fakulteto za slovenske in mednarodne študije.

Prijazno prosimo, da si več informacij in potek dogodkov ogledate v priloženem vabilu.

Želimo vam prijeten vikend in upamo, da se na čim več dogodkih vidimo.

Lep pozdrav,

Fakulteta za državne in evropske študije

Študentski svet Fakultete za državne in evropske študije je v letošnjem akademskem letu ponovno izvedel natečaj Naj profesor. Na podlagi ankete so pohvalo za najboljšega profesorja v letu 2019 podelili izr. prof. dr. Jerneju Letnar Černiču.

letnar

 

Iskrene čestitke!

Fakulteta za državne in evropske študije