Obveščamo vas, da je Upravni odbor Nove univerze dne, 11.10.2018, sprejel sklep o veljavi novih Tehničnih navodil za izdelavo zaključnih del Nove univerze.

Vsa zaključna dela, ki bodo prijavljena od vključno 1.10.2018 dalje morajo biti izdelana skladno s temi navodili. Zaključna dela, ki so bila prijavljena do vključno 30.9.2018 pa so lahko izdelana skladno s prejšnjimi navodili ali temi navodili, glede na odločitev študenta in njegovega mentorja.

Tehnična navodila za izdelavo zaključnih del so objavljena na spletni strani Nove univerze, v sklopu Univerzitetne knjižnice Nove univerze:

https://nova-uni.si/index.php/sl/tehnicni-pregledi

Nekaj glavnih sprememb glede na prejšnja navodila:

1)OBSEG BESEDILA od Uvoda do Zaključka:

 • Diplomsko delo: najmanj 75.000 do 120.000 znakov s presledki,
 • Magistrsko delo: najmanj 150.000 do 200.000 znakov s presledki,
 • Doktorska disertacija: najmanj 250.000 znakov s presledki, brez zgornje omejitve.

Morebitne priloge niso vštete v navedeni obseg!

2)IZVLEČEK vsebuje od 180 do največ 250 besed. Za pisanje uporabite shemo IMRAD (Introduction, Methods, Results And Discussion) in napišete:

 • bistvo obravnavane teme (uvod),
 • uporabljene raziskovalne metode,
 • namen in cilje raziskave, ključne ugotovitve oz. ključne rezultate ter
 • izvirnost/uporabnost vaših ugotovitev oz. ev. omejitve (diskusija).

3)NAČIN CITIRANJA: Nova univerza uporablja za vsa zaključna dela in druge izdaje citiranje v opombah pod črto.

4)Večje spremembe so tudi pri navajanju pravnih virov, sodne prakse ter spletnih virov. Preberite v dokumentu!

5)Vloga mentorja: 

Mentor je pred odobritvijo ustreznosti zaključnega dela za zagovor dolžan zagotoviti spoštovanje Tehničnih navodil za izdelavo zaključnih del Nove univerze. V primeru suma o neustreznosti vsebine zaključnega dela je dolžan zaprositi pristojno strokovno službo za poročilo detektorja podobnih vsebin o plagiatorstvu. 

Člane Univerzitetne knjižnice Nove univerze obveščamo, da je omogočen testni dostop do multidisciplinarne zbirke s celotnimi besedili člankov ProQuest Central.

Testni dostop je omogočen do 10. decembra 2018 na naslovu: https://nova-uni.si/index.php/sl/baze-znanja 
V primeru težav z dostopom do baz znanja, nas kontaktirajte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali 01 251 44 85. 

ProQuest Central je multidisciplinarna zbirka podjetja ProQuest, ki vključuje več kot 39 baz podatkov s področja medicine, poslovanja, ekonomije, družbenih ved, umetnosti, vojske in multidisciplinarnih področji ter obsežno zbirko časopisov, kot so Wall Street Journal, Globe & Mail, New York Times, Times of India, Financial Times, Le Monde in The Guardian.

Kaj vsebuje ProQuest Central?

 1. Med sodelujočimi založniki so Emerald, Palgrave Macmillan, Cambridge University Press, Elsevier, Taylor and Francis, Oxford University Press, Springer, nature, DeGruyter, Dow Jones, The Economist, The Economist Intelligence Unit, APA, BMJ itd.
 2. Najnovejši akademski članki s celotnimi besedili iz ključnih revij, kot so Lancet, BMJ, Nature, Science, New England Journal of Medicine in Journal of International Business Studies.
 3. Obsežne strokovne informacije o globalnem trgu, brezkonkurenčna zbirka strokovnih analiz industrij, držav, gospodarstev in trgov podjetij BMI Research, Euromonitor, Plunkett Research, Economist Intelligence Unit (EIU), Oxford Analytica, Oxford Economics in še mnogih drugih.
 4. Najbolj vplivne revije s področja poslovanja in aktualnih dogodkov z ažurnimi celotnimi besedili najbolj branih revij, med katere spadajo tudi: The Economist, New Statesman, Billboard in The New Yorker.
 5. Na voljo je najnaprednejše razmišljanje z več kot 450.000 delovnimi dokumenti naslednjih ustanov: NBER, RePEc, INSEAD in OECD.
 6. Na voljo sta tezavra MeSh in ProQuest.  
 7. Poenostavljen vmesnik, ki uporabnikom pomaga pri prepoznavanju referenc za svoja dela, zbiranju referenc na ločenem zavihku in ki podpira citate, deljenje člankov ter omogoča hkratni prikaz različnih vrst vsebin.
 8. Navzkrižno iskanje in povezovanje z disertacijami in deli ProQuest.

Obveščamo vas, da je izšla nova številka revije Dignitas, 77-78. Revijo Dignitas lahko kupite v Univerzitetni knjižnici Nove univerze, od ponedeljka do petka: 10h-18h, ali preko spletne knjigarne Nove univerze.

V dvojni številki revije Dignitas, 77-78, lahko preberete naslednje prispevke:

 • Komentar preambule ustave Republike Slovenije (P. Jambrek),
 • Pisateljska ustava 1988 (D. Rupel), 
 • Anonimne prijave v inšpekcijskem nadzoru z vidika morale in prava (A. Igličar),
 • Etika v sodnih postopkih (J. Ruparčič),
 • Reševanje kriza grškega dolga s tremi programi finančne pomoči (I. Senčar),
 • Konflikt med politiko in uradništvom pri zaposlovanju javnih uslužbencev v Sloveniji in Italiji (B. Mulec),
 • Razvojna specializacija slovenskih razvojnih regij kot realen cilj ali le kot koristna razvoja usmeritev? (R. Drobnič),
 • Trendi metamorfoze javnega upravljanja (S. Dujić),
 • Dileme in predlog razvrstitve Cannabis Sativa L. v Sloveniji (R. Štrukelj idr.),
 • Moderni pogledi in izzivi namenske razlage pravnih aktov: prispevek k teoriji pravne argumentacije (K. Remškar),
 • Istrski in kvarnerski statuti kot zgodovinski ustavni dokumenti (H. Rejc),
 • Ravnanje predsednika Republike po “svoji vesti” pri razglašanju zakonov (A. Olaj)
 •  

  Utrinek s terena: Pekarna (J. Letnar Černič):

  Povezava do spletne knjigarne Nove univerze: https://nova-uni.si/index.php/sl/zalozba/e-knjigarna/revija-dignitas/dignitas-st-77-78 

  Spoštovani študenti, profesorji in drugi uporabniki Univerzitetne knjižnice Nove univerze (UKNU)!

  Obveščamo vas, da so se s 1. 8. 2018 spremenili pogoji dostopa do Pravnega informacijskega portala Ius-Info in vsebin revije Pravna praksa.

  Do portala IUS-info lahko dostopate kot člani knjižnice z oddaljenim dostopom od doma. Za oddaljen dostop morate imeti urejeno članstvo v UKNU ter prijavne podatke za dostop do servisa Moja knjižnica. Portal IUS-Info vsebuje arhiv revije Pravna praksa (razen zadnjih 6 mesecev). Tekoče številke revije Pravna praksa so sedaj dostopne preko Portala revije Pravna praksa samo iz računalnikov v knjižnici UKNU.

  Oddaljen dostop do virov UKNU:
  – na spletni strani Nove univerze poišči knjižnico,
  – na zavihku Baze znanja izberi željeno podatkovno zbirko,
  – prijavi se v Mojo knjižnico – UKNU z uporabniškim imenom in geslom,
  – uporabniško ime je študentska vpisna številka,
  – geslo določite sami ob vpisu v knjižnico UKNU.

  Vsa vprašanja v zvezi z dostopom in delovanjem podatkovnih zbirk naslovite na e-pošto Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali pokličite v času uradnih ur knjižnice na tel.: 01 251 44 85.

  Povezava do informacijskih virov, do katerih UKNU omogoča dostop svojim članom:https://nova-uni.si/index.php/sl/baze-znanja

  Rezultat iskanja slik za ius infoRezultat iskanja slik za pravna praksaRezultat iskanja slik za nova univerza

  Tukaj smo za vas!

  Univerzitetna knjižnica Nove univerze je za vas odprta od ponedeljka do petka, od 10.00 do 18.00 ure.
  Uporabnikom knjižnice je na voljo brezplačna Wi-Fi povezava, več čitalniških mest in računalnikov ter strokovna pomoč knjižničark, ki vam z veseljem pomagamo pri iskanju gradiva za seminarske, diplomske in druge naloge.
  Vpisnino v knjižnico ste študenti članic Nove univerze že poravnali ob vpisu.

  Rezervacije gradiva

  Ker cenimo vaš čas, smo v Univerzitetni knjižnici Nove univerze vklopili nov servis – rezerviranje gradiva prek sistema Moja knjižnica na COBISS.si!
  Prijavite se v sistem Moja knjižnica, izberite želeno knjigo v katalogu UKNU – Univerzitetne knjižnice Nove univerze in kliknite »rezerviraj«.
  Ko knjige pripravimo prejmete e-sporočilo.
  Po prejetem e-sporočilu, da vas naročeno gradivo čaka tri delovne dni.*

  V kolikor vam še nismo dodelili gesla za dostop do sistema Moja knjižnica na COBISS.si, nas pokličite na 01 251 44 85 ali pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

  Kritike, pohvale, ideje?

  V kolikor menite, da knjižnica ne sledi vašim študijskim zahtevam ali imate predloge za izboljšanje našega delovanja, nam to sporočite osebno ali pisno na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Potrudili se bomo, da v skladu z normativi in akti, ki urejajo knjižnične standarde, izpolnimo vaša pričakovanja. Anonimne predloge lahko podate tudi preko vašega predstavnika v Študentskem svetu članice Nove univerze ali pisni zahtevek oddate v referatu.
  Ste bili z obiskom knjižnice zadovoljni? Tudi to nam lahko osebno ali pisno sporočite.

  *neprevzeto rezervirano gradivo se zaračunava po ceniku (Neprevzeto rezervirano gradivo  – 0,50 EUR).

  pjimage

  Obveščamo vas, da bo med 22. in 24. majem 2018  v organizaciji Filozofske fakultete (FF) UL potekal že 9. sejem akademske knjige Liber.ac, na katerem bo sodelovalo 37 razstavljavcev, tudi Nova univerza s svojimi članicami: Evropska pravna fakulteta, Fakulteta za državne in evropske študije ter Fakulteta za slovenske in mednarodne študije. 

  Letošnji spremljevalni program z naslovom Prevajanje svetov je pod okriljem Znanstvene založbe FF in Knjigarne FF pripravil Oddelek za prevajalstvo FF. Zvrstilo se bo veliko število domačih in tujih gostov, ki bodo izpostavili različne vidike večjezičnosti: migracije zaradi družbenih in podnebnih sprememb, večjezičnost v (digitalni) prihodnosti, jezikovne tehnologije in strojno prevajanje, podnaslavljanje in sinhronizacija, ipd. Znaten del programa bo namenjen literarnemu prevajanju, v okviru katerega bodo nastopili uveljavljeni prevajalci in avtorji, med drugimi Goran Vojnović, Miha Mazzini, Andrej E. Skubic, Evald Flisar, Boštjan Gorenc-Pižama, Jakob Kenda in drugi. Vzporedno s sejemskim dogajanjem pripravljajo tudi ciklus predavanj o odprtem dostopu v humanistiki, kjer bodo sodelovali domači in tuji strokovnjaki.

  Program sejma Liber.ac 2018

  Ne zamudite priložnosti za ugoden nakup knjig! V spletni knjigarni Nove Univerze si oglejte knjige, ki bodo na voljo na sejmu.  Delili bomo tudi promocijski material članic Nove univerze ter informacije o študijskih programih iz prve roke!

  fb cover

  Vljudno vabimo k obisku naše stojnice.

  Spoštovani študenti, profesorji in ostali uporabniki naše Univerzitetne knjižnice Nove univerze.

  Sporočamo vam, da bo v terminu od 9. do 10. maja 2018 potekala konverzija COBISS katalogov knjižnice EVRO-PF in FDŠ v skupno bazo UKNU.

  Zato bo 9. in 10. maja delo v sistemu COBISS za vse uporabnike knjižnice UKNU in zaposlene onemogočeno, prav tako bo onemogočeno delo v bazah EVROPF in FDS.

  Svetujemo vam, da vse iskalne poizvedbe v katalogu COBISS naredite prej in si izpišete signature. Knjižnica bo sicer poslovala po običajnem delovnem času, vendar vam bibliotekarke ne bomo mogle ustrezno pomagati pri iskanju knjig, v kolikor ne boste imeli podatka o signaturi.

  Od predvidoma 11. maja 2018 dalje boste lahko uporabniki iskali gradivo v katalogu COBISS pod akronimom UKNU.

  Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas lepo pozdravljamo.

  Univerzitetna knjižnica Nove univerze

  UKNU

  Sedanji in bodoči študentje Nove univerze so lahko med 21. in 26. aprilom 2018 kupili študijsko literaturo po znižanih cenah kar na stojnici na Grajskem trgu v Mariboru. Knjižni sejem je potekal v sklopu 21. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, s tematiko Temna snov literature.

  Posebna ponudba na sejmu

  Komplet štirih knjig iz zbirke Slovenija 1945-2015 (dr. Peter Jambrek) je bilo mogoče kupiti po posebni sejemski ponudbi (-50%). Mimoidočim so bili na voljo promocijski izvodi revije za človekove pravice Dignitas ter brezplačni izvodi knjige Poglavja iz delovnega in socialnega prava (Evro-PF). Vse nove knjige smo prodajali z 20% popustom. Ob vsakem nakupu si je lahko kupec izbral eno izmed ponujenih knjig brezplačno.

  Foto utrinki:

  Naslednja priložnost za ugoden nakup študijske literature!

  Ne zamudite naslednje priložnosti, ko bo knjige Nove univerze (Fakultete za državne in evropske študije ter Evropske pravne fakultete) moč kupiti po znižanih cenah, to bo na ljubljanskem sejmu akademske knjige Liber.ac, med 22. -24. 5. 2018.

  Ponudbo knjig in priročnikov si lahko ogledate v spletni knjigarni. Na sejmu delimo tudi promocijski material članic Nove univerze ter informacije o študiju!

  fb cover