V četrtek, 20. 6. 2019, je v luči prihajajočega državnega praznika, s katerim obeležujemo rojstvo Slovenske samostojne države, na Novi univerzi potekal Akademski forum, ki smo ga tokrat pripravili v sodelovanju s Katedralo svobode. Foruma so se udeležili dr. Peter Jambrek, dr. Dimitrij Rupel, dr. Janko Kos, ddr. Igor Grdina in dr. Ines Vodopivec. Razpravo je moderiral dr. Matej Avbelj.

Zadnji v letošnjem sklopu Akademskih forumov je bil namenjen razpravi o temeljnem, konstruktivnem elementu vsake države, kot ga razumemo skozi pojma »narod« in »ljudstvo«.

V duhu uvodnega epigrafa, ki se glasi »Ni važno, kaj drugi počnejo z nami, važno je, kaj Slovenci počnemo s sabo«, so zbrani govorci poskušali osvetliti temeljna vprašanja o tistem, kar definira Slovenski narod oz. ljudstvo in o njegovi umeščenosti v mednarodni (evropski) prostor skozi preteklost in danes.

Pričujoči dogodek je služil tudi razpravi o uvedbi in pomenu študijskega programa Slovenski študiji Fakultete za slovenske in mednarodne študije Nove univerze, ki je edinstven tako v narodnem kot tudi v mednarodnem smislu, a vendar neupravičeno ostaja prezrt s strani države. Dekanja fakultete, doc. dr. Ines Vodopivec, je ob tem opozorila na vidno pešanje zgodovinskega spomina in kritične zavesti o slovenski državnosti.

Razpravo je dr. Matej Avbelj zaključil z mislijo, da je v vsakem narodu nekaj, kar je izjemno lepega, nekaj, kar nas povezuje, obenem pa je v vsakem narodu tudi nekaj izključujočega, nekaj, kar nas napravlja tudi nevarnega do drugih, izziv vsake civilizirane družbe pa je v tem, da najde sorazmerje med to temno in svetlo platjo.

Resized 24

V torek, 14. maja, je na povabilo Inštituta Nove revije potekala javna razprava z naslovom "Komu in zakaj so v napoto zasebne raziskovalne in visokošolske organizacije?". Namen razprave, ki sta se je udeležila izr. prof. dr. Jernej Letnar Černič in prof. dr. Dean Komel, sicer tudi predavatelja na Novi univerzi, je bil v diskusiji izraziti mnenja in pripombe na predlog Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki je v javni obravnavi do 18. maja. Udeleženci razprave so bili enotni v misli, da je predlog diskriminatoren, saj omogoča monopolno in privilegirano pozicijo omejenemu krogu ustanov in raziskovalnih organizacij. Po mnenju izr. prof. dr. Jerneja Letnarja Černiča je predlog v nasprotju človekovimi pravicami, temeljnimi ustavnimi načeli in demokratičnimi vrednotami, ki izhajajo iz ustave.

Več si lahko preberete na povezavi.

Lep pozdrav,

Fakulteta za državne in evropske študije

INR

Spoštovani,

vljudno vas vabimo na udeležbo na Akademskem forumu na temo šeriata v Evropi, na katerem bo predaval prof. dr. Maurits Berger. Akademski forum bo potekal v četrtek, 23. maja 2019, ob 17. uri v prostorih Nove univerze na Mestnem trgu 23 v Ljubljani.

Več informacij najdete v vabilu v priponki.

V sredo, 8. 5. 2019, je v prostorih Nove univerze v Kranju potekal akademski forum na temo uresničevanje človekovih pravic v slovenski družbi ob izidu nove knjige izr. prof. dr. Jerneja Letnar Černiča. Na njem so sodelovali dr. Gorazd Justinek, dr. Rok Svetlič, sodnik Vrhovnega sodišča, Jan Zobec in izr. prof. dr. Jernej Letnar Černič. Sogovorniki so se strinjali, da v slovenski družbi prihaja do razhajanja med varstvom človekovih pravic v teoriji in praksi. Takšne prakse je mogoče preseči le z enakim obravnavanjem vseh kršitev človekovih pravic v slovenski družbi in s poštenim, neodvisnim in nepristranskim sodnim varstvom.V sredo, 8. 5. 2019, je v prostorih Nove univerze v Kranju potekal akademski forum na temo uresničevanje človekovih pravic v slovenski družbi ob izidu nove knjige izr. prof. dr. Jerneja Letnar Černiča. Na njem so sodelovali dr. Gorazd Justinek, dr. Rok Svetlič, Jan Zobec, sodnik Vrhovnega sodišča in izr. prof. dr. Jernej Letnar Černič. Sogovorniki so se strinjali, da v slovenski družbi prihaja do razhajanja med varstvom človekovih pravic v teoriji in praksi. Takšne prakse je mogoče preseči le z enakim obravnavanjem vseh kršitev človekovih pravic v slovenski družbi in s poštenim, neodvisnim in nepristranskim sodnim varstvom.

AFNU

 

AFNU1

Nova univerza v sodelovanju s Slovensko matico, Društvom slovenskih pisateljev in Združenjem za vrednote slovenske osamosvojitve, organizira okroglo mizo ob 30-letnici Majniške deklaracije, ki je pomembno začrtala prihodnost takratne Slovenije. Kot soavtor deklaracije bo v razpravi sodeloval tudi zasl. prof. dr. Dimitrij Rupel, nekdanji rektor Nove univerze.

Okrogla miza bo potekala v sredo, 8. maja 2019, ob 17. uri v Dvorani Slovenske matice, na Kongresnem trgu 8/I, v Ljubljani.

Spoštovani,

vljudno Vas vabimo na udeležbo na Akademskem forumu na temo uresničevanja človekovih pravic v slovenski družbi ob izidu nove knjige dr. Jerneja Letnar Černiča »Slovenija na razpotju: geneza varstva človekovih pravic v slovenski družbi«.

V razpravi, ki jo bo moderiral dr. Gorazd Justinek, se nam bodo pridružili: dr. Jernej Letnar Černič, dr. Peter Jambrek, dr. Janez Juhant in dr. Rok Svetlič.

Srečanje bo potekalo v sredo, 8. 5. 2019, ob 16:30 v prostorih Fakultete za državne in evropske študije na Žanovi ulici 3 v Kranju.

Več informacij najdete v priponki.

Lepo vabljeni!  

Priponke:

Akademski forum

Spoštovani,

vljudno vabljeni na predavanje gostujočega strokovnjaka iz Ohio Dominican University, ZDA, prof. dr. Briana Besonga. Dr. Besong bo izvedel predavanje na temo Naravnopravni pogled na moralnost (Natural Law Moral Theory). Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku, povzetek pa si lahko preberete v nadaljevanju.

Predavanje bo v četrtek, 9. maja 2019, ob 16. uri v predavalnici Roberta Schumana v prostorih Nove univerze na Mestnem trgu 23 v Ljubljani.

Povzetek/Abstract:

For at least a thousand years, the dominant normative theory of the West was natural law: an explanation of morality whose origins can be traced to Plato and Aristotle and which was more rigorously codified by the Stoics and philosophers of the middle ages.  Despite its historical ascendency, many contemporary philosophers are poorly acquainted with the theory, thinking it to have suffered fatally at the hands of David Hume. In this talk, I seek to both explain and defend natural law as an eminently viable explanation of morality.”

 

Prijazno vabljeni!

Želimo vam prijetne praznike.

Lep pozdrav,

Fakulteta za državne in evropske študije

Vabimo vas na Spomladansko šolo z naslovom NATO 70/15, ki jo organizirajo članice Nove univerze: Fakulteta za državne in evropske študije, Evropska pravna fakulteta in Fakulteta za slovenske in mednarodne študije.

Spomladanska šola bo potekala od 13. – 17. maja 2019 v Kranju, Poslovna stavba Lon, Žanova ulica 3.

Rok za prijavo: 26.4.2019 oz. do zasedbe prostih mest

Več informacij o programu najdete v priponki.

 

 

56664723 2281425721917888 1161700757062287360 n

 

The São Paulo School of Advanced Science on Science Diplomacy and Innovation Diplomacy (InnSciD SP) supported by the São Paulo School of Advanced Science Program at FAPESP (http://espca.fapesp.br) and organized by the Institute of International Relations (IRI-USP), will take place from August 21-30, 2019 at the University of São Paulo, in Brazil.

The registration period will be April 20-May 5, 2019. 

There are 40 vacancies for international participants and 40 vacancies for participants from Brazil. The main target audience for the school are students enrolled in Master's, doctoral or postdoctoral programs who have interest in the school's topics. 

How to apply: Please fill out a registration form at www.innscidsp.com and upload the following files: 
• A letter of interest describing your motivations for participating (pdf, 1 page maximum).
• A description of your current research (pdf, 2 pages maximum).
• A Curriculum Vitae (pdf, 5 pages maximum).

Priponke:

Vabilo

Vabimo vas na simpozij z okroglo mizo na temo Evtanazija - perspektive onstran pro & contra, ki bo potekal v sredo, 27. 3. 2019, s pričetkom ob 16.00 v Dvorani Slovenske matice, na Kongresnem trgu 8, v Ljubljani.

Ob prepletu stališč treh ved, filozofije, prava in medicine, se bodo razpravljalci osredotočili na pogoje možnosti razprave o evtanaziji kot take.

Več o vsebini simpozija in programu v priloženem vabilu.