Regensburg, Nemčija

Nastja Zavec, študentka Mednarodnih in diplomatskih študij Fakultete za državne in evropske študije, se je v želji po novih izkušnjah in znanju, odločila za 5 mesečno izmenjavo v Nemčiji.

Pozitivno vzdušje, izjemno prijazni ljudje in nadvse prijetno okolje mesta Regensburg, ki ima sicer dve univerzi, so Nastjo več kot navdušili. Mesto je spoznavala skozi organiziran večmesečni program, ki so ga pripravili in odvodili nadvse odzivni in prijazni študentje tutorji nemške fakulteto OTH (Ostbayerische Technische Hochschule Regensburg), kjer se je tudi udeleževala predavanj. Odlično organiziran in nad pričakovanji odvoden program, kot ga opisuje Nastja, je med drugim, vključeval brezplačen tečaj nemškega jezika, vodene oglede mesta, organizacijo družabnih mednarodnih dogodkov in iger.  Ob kakovostnem akademskem programu, ki so ga oblikovali in odpredavali vrhunski učitelji, tako ni manjkalo tudi izvrstne zabave.

Več o izkušnji, nemški lestvici ocen in pripravi kranjske klobase, preberite tukaj

 

Riga, Latvija

Doc. dr. Breda Mulec, se je od 14. maja do 19. maja 2017 udeležila Erasmus izmenjave na latvijski univerzi – Riga Stradinas University. Nekaj utrinkov o sodelovanju med FDŠ in latvijsko univerzo si lahko ogledate v priloženem videu.

 

Porto, Portugalska

»V mesecu septembru 2015 sem se udeležil Erasmus izmenjave pedagoškega osebja na »Instituto Superior de Ciências Empresariais e do Turismo – ISCET« v Portu na Portugalskem. Na omenjeni fakulteti sem opravil nekaj predavanj dodiplomskim in podiplomskim študentom ter sodeloval na izjemno obiskani okrogli mizi o begunski oziroma migracijski krizi. Dodana vrednost izmenjave je predvsem v navezovanju institucionalnih stikov in sodelovanja z pedagoškim in raziskovalnim osebjem na fakulteti. Erasmus izmenjava omogoča vpogled v prakse in spoznavanje način izvajanja univerzitetnega študija na drugem koncu Evrope v drugačnem kulturnem in družbenem kontekstu. Na ta način izmenjava spodbuja in pripomore k izmenjavanju najboljših praks pri poučevanju in raziskovanju.«

izr. prof. dr. Jernej Letnar Černič

 

Mnenje o mendarodni izmenjavi profesorjev

»Erasmus izmenjava za profesorje je odlična priložnost tako za navezovanje osebnih kot institucionalnih stikov. Gre za krepitev akademskega omrežja, tvorjenja podlag za nova sodelovanja na področju raziskovanja, ki odpirajo tudi vrata našim študentom v tujino in tujim v Slovenijo.«

 

<p><em></em>izr. prof. dr. Matej Avbelj</p>"